ACHTERGROND, NIEUW LEVEN

Sekte-analyse Nieuw Leven magazine | oktober 2014

HB_Left_NieuwLeven2“The Blessing is een eindtijdbeweging van de Heilige Geest in de harten van mensen over de hele wereld die zich aansluiten bij The Blessing Family. De Geest van de Heer rust op The Blessing Family.” – Pagina 20, Nieuw Leven magazine (oktober 2014)

Bekijk het gehele magazine hier: http://issuu.com/maasbach.nl/docs/nl1014?e=0/9516667

COVER
Op de cover zien we een groep Indiase vrouwen in beroering, en met grote letters “ONS DOEL”. Met het zoveelste partner-programma, het 33-cent-per-dag donateurschap, wordt lezers en volgelingen dit soort taferelen voorgeschoteld, terwijl de financiële verantwoording van de Maasbach Wereldzending bewijst dat er vele malen minder geld naar de ‘armen’ in het buitenland gaat dan naar de binnenlandse doeleinden (waaronder de betalingen voor de dure wekelijkse zendtijd op SBS 6). De stichting JMWZ / The Blessing met haar leider David Maasbach bewijst in het nieuwste zelf-uitgegeven magazine Nieuw Leven (van oktober 2014) wederom dat David en zijn broer John T.L. steeds meer bezig zijn met sektevorming. Dit lijkt steeds meer naar een hoogtepunt te bewegen met vele excommunicaties en manipulatieve handelingen.

VOORWOORD (DOOR DAVID MAASBACH)
Opvallend is bijvoorbeeld het voorwoord op de eerste pagina van het magazine. Hierin schrijft David dat God hem een “Goddelijke openbaring” over “zaden in zaden” gaf terwijl hij op bed lag. Die “Goddelijke openbaring” is typerend voor David. Hiermee benadrukt hij namelijk bij zijn volgelingen dat hij niet zomaar iemand is, hij heeft een persoonlijk lijntje met God zelf. En dat past bij het manipulatieve beeld van een sekteleider.

Hij schrijft: “Het doet mij veel pijn en verdriet wanneer ik christenen zie die het Lichaam van Christus niet onderscheiden en zich door de boze laten gebruiken om de gemeente en het werk des Heren te beschadigen door wat zij zeggen, schrijven en doen.”

Ook dit past bij het beeld van een sekteleider. Er is namelijk altijd een ‘vijand’ op uit om ‘het werk stuk te maken’. Sektes hebben een vijand nodig om zo steeds scherper en met steeds meer overtuiging te kunnen opereren. Voor de Blessing Family zijn dit de Satan en zijn trawanten, waaronder de ex-leden (de verstotenen).

David gaat verder: “Tegelijkertijd nemen zij deel aan hetzelfde Lichaam, dat zij beschadigen door te eten van het brood en te drinken van de wijn met het nemen van het Heilig Avondmaal.” Ook dit is typerend, die veroordelende houding. Scheiding brengen, in plaats van eenheid. Het zwart / wit, de ouderwetse hel en verdoemenis, in plaats van een God van liefde te presenteren. Aan de andere kant doet David dit wel (op tv e.d.), dit laat het dubbele karakter zien van hem en zijn organisatie.

Hij vervolgt: “Zij zien niet dat met wat zij zeggen, schrijven en delen het Lichaam van Christus wordt afgebroken en het werk des Heren beschadigd wordt, waardoor zij het zaad van de boze zaaien wat in vele generaties zal doorwerken.” David heeft het hier over een ieder die de klok luidt, zoals mensen op deze website of www.maasbachsekte.wordpress.com bijvoorbeeld. Een ieder die zijn / haar slechte ervaringen en diepste verdriet deelt. Hij heeft niet door dat hij zelf degene is die de groep waar hij zelf zegt toe te behoren, “het Lichaam van Christus”, schade toebrengt door bijvoorbeeld families uit elkaar te trekken, vijandschappen te vormen, volgelingen te manipuleren, mensen te excommuniceren en nadrukkelijk geld afhandig te maken. David heeft een cultuur van angst gecreëerd binnen zijn ‘Blessing Family’, zijn eigen sekte.

David eindigt de alinea nog met een waarschuwing voor wie hem in de weg zit, een soort dreigement, uiteraard met de hoogste back-up: “Jezus zegt over hen dat hun straf groot zal zijn, omdat door hun toedoen velen het Koninkrijk van God niet zijn binnengegaan.” We zien hier een sekteleider die totaal gelooft dat hij het bij het juiste eind heeft, en geen ruimte laat voor andere gedachten. We zien ook weerom veroordeling in plaats van liefde of vergeving te tonen. We zien een leider die God (of Jezus) gebruikt om zijn eigen doeleinden en handelingen te rechtvaardigen.

Het voorwoord eindigt natuurlijk met de nadrukkelijke oproep tot het geven van geld, “geef gul”, en vraagt ook om absolute loyaliteit, zonder te twijfelen: “Wij zijn echter dankbaar en blij met al onze partners die zich door niets en niemand laten beïnvloeden.”

“JEZUS IS HET MIDDELPUNT”?
Verder in het magazine worden er oude foto’s gebruikt op pagina 6 en 7 (doopdienst aan zee) en suggesties gewekt van grote volle zalen met groothoeklens foto’s, die op een bepaalde manier genomen zijn. Met groot eronder Handelingen 5:14 afgedrukt “Het aantal gelovigen bleef echter groeien. Talloze mannen en vrouwen ginen in de Here geloven.” Als men de moeite zou nemen om de bezoekers werkelijk te tellen op de foto’s, zien we dat de aantallen erg meevallen (een paar honderd) en Maasbach zich graag groots voordoet maar in werkelijkheid niet veel voorstelt.

Op pagina 9 heeft Maasbach het over de ‘tienduizenden’ die “elke zondagmorgen naar de uitzending op SBS6 kijken”. Dit is simpelweg niet waar. Volgens Stichting Kijkonderzoek (kijkcijfers) keken er op zondag 14 september 1.000 mensen. Op 31 augustus (David’s verjaardag) wederom 1.000 mensen en 7 september zelfs 0. Afgelopen zondag zwengelde het iets aan tot 11.000. En dat is dan nog een hoogtepunt qua kijkcijfer. Als zenders met hun reguliere programma’s deze score halen worden ze per direct van de buis gehaald. Alles wat beneden de 100.000 scoort wordt niet echt serieus genomen en bovendien is het kijkcijfer daarvan ook onbetrouwbaar.

Alles ademt ‘Maasbach’. Grote foto’s van de kinderen en familieleden. Vooral op plaatsen waar de kinderen kunnen ‘schitteren’, zoals in zanggroepen of musicals. Zo ook op pagina 10, 11, 30 en 31 waar ook staat “Jezus Christus, HET MIDDELPUNT”. Het enige echte middelpunt lijkt toch echt de naam van Maasbach zelf te zijn. De jaarlijkse oktober conferentie (ooit begonnen als “The World for Christ Conference”, later “5 dagen met David Maasbach en friends”) heet nu de “Maasbach Conferentie” (pagina 38).

THE BLESSING FAMILY IS A HAPPY FAMILY: #HAPPYTBF
Op pagina 20 staat wederom iets zeer opvallends waar we aan kunnen zien dat de Maasbach wereldzending echt een sekte is geworden. Er staat “The Blessing is een eindtijdbeweging van de Heilige Geest in de harten van mensen over de hele wereld die zich aansluiten bij The Blessing Family. De Geest van de Heer rust op The Blessing Family.” Met alleen al dit statement, de algemene kennis van sektes en het feit dat Maasbach een eigen stad wil bouwen (“Miracle City“) zou je haast zeggen: wie krijgt hier geen koude rillingen van.

Standaard

Plaats een reactie